SAM_7800Als je met een rolstoel op vakantie wilt, kom je vaak van alles tegen. Niet iedereen begrijpt namelijk waar je als rolstoeler, of diens mantelzorger, behoefte aan hebt. Soms vraagt het om flexibel omgaan met de mogelijkheden en soms zit het in kleine dingen.

Een van de eerste keren dat wij een overnachting in een hotel uitprobeerden, nadat mijn man in een rolstoel terecht was gekomen, was in een budgethotel in Rouen van de B&B-keten. De aangepaste kamer daar beviel uitstekend. Eenvoudig, maar adequaat, en zeker genoeg als je er maar één of twee nachten verblijft. Later, in andere hotels van dezelfde keten kwam ik zo nu en dan meer problemen tegen. Dan ga je jezelf de vraag stellen: ben ik nu kritischer geworden omdat ik hotels met veel betere opties heb gezien, of zijn die anderSAM_8280e hotels nu zoveel slechter? Deze zomer kwamen we op de terugreis weer eens terug in het hotel in Rouen, terwijl we op de heenweg in Angers in een B&B-hotel zaten. En dan blijkt het in hele kleine dingen te zitten. Hopelijk maken de bijgaande foto’s het duidelijk. Als voorbeeld: in de badkamer in Rouen is het toilet een kwartslag gedraaid in vergelijking met Angers. Hierdoor hoef je niet met de rolstoel te manoeuvreren om eerst de transfer SAM_7652naar en van het toilet te maken en vervolgens naar de wastafel te gaan. Dat kleine detail maakt al een wereld van verschil.

Het lijkt soms wel of ontwerpers alleen met een losse rolstoel door een kamer lopen om te zien of iets rolstoeltoegankelijk is (als ze dat al doen). Ze realiseren zich dan niet dat als er iemand in de rolstoel zit er meer ruimte nodig is. Die persoon heeft nl. meestal nog benen die uitsteken. En een rolstoel kan over het algemeen niet een hoek van 90 graden maken, er is meer ruimte nodig. Ruimte voor een draaicirkel en ruimte om te manoeuvreren. Bouwverordeningen zijn dan ook niet voldoende. Het blijkt bijvoorbeeld dat soms in Frankrijk iets al rolstoeltoegankelijk mag heten als de voordeur breed genoeg is en de deur naar de slaapkamer en de badkamer. Het maakt dan niet uit of er treden zijn bij de voordeur of de slaapkamer op de eerste verdieping (zonder lift). Ergens naar toe gaan betekent dus altijd goed voorbereiden en alles goed navragen. Foto’s op een website zeggen ook niet altijd alles.

Ook als je ergens een stad wilt bekijken begrijpt niet iedereen even goed wat toegankelijkheid voor een rolstoel betekent. Meestal loop ik in een vreemde stad eerst de plaatselijke VVV in, vraag om een kaartje en om informatie over toegankelijkheid. Soms gaat dit goed, soms ook helemaal niet (zoals de VVV waar je drie treden op moet om bij de balie te komen….). Dit jaar hadden we ook twee volledig tegengestelde ervaringen. Gelukkig is het niet altijd zo extreem.

In ClerSAM_8130mont-Ferrand bleek de route van de rondwandeling door het historisch centrum wel érg steil naar beneden te gaan. Ik kon bijna de rolstoel niet tegenhouden, en wist dat ik ook weer terug omhoog moest, dus die wandeling hebben we maar snel afgebroken. Vervolgens bleek achteraf dat er verderop ook een lift was naar het lager gelegen gedeelte, maar daar waren we nooit op gewezen.

 

 

 

In Angers echter is een speciale route uitgezet door het historisch centrum voor rolstoelers. Op de bijgaande kaart staat aangegeven waar langs de route invalidenparkeerplaatsen zijn, waar openbare invalidentoiletten zijn, waar bankjes staan zodat de duwer even kan gaan zitten, en hoe de toegankelijkheid van de attracties langs de route is. Met kleuren is aangegeven hoe steil de hellinggraad van delen van de route zijn, en wat de vlakkere alternatieveSAM_7683n zijn. Voor de hele route is een baan van gladde tegels aangebracht met een route-indicatiesteen in het midden van straten en trottoirs van kinderkopjes. Ook is er precies aangegeven waar er drukke kruispunten zijn waar het moeilijker is om over te steken. Zo kan het dus ook! Werkelijk fantastisch.

SAM_7682

Voor de rest was onze vakantie dit jaar een mengsel van het oude vertrouwde met nieuwe ontdekkingen. Eerst verbleven we twee weken op vakantiepark l’Accolade op het Ile d’Oléron.Een mogelijkheid voor ons allebei om heerlijk uit te rusten en te genieten van de bekende omgeving en alle faciliteiten. De mogelijkheid om het zwaarste deel van de verzorging uit te besteden en een stagiaire die meeging op een excursie om de rolstoel te duwen maakten het voor mij als mantelzorger ook even meer vakantie. De laatste week waren we in de Auvergne op Les Gicons, voor ons tot nu toe nog onbekend. Ook een heerlijk rustige omgeving. Bij een oude boerderij zijn enkele bijgebouwen omgebouwd tot eenvoudige en rustieke vakantiehuisjes, waarvan er twee ook toegankelijk zijn voor rolstoelen. Ze zijn niet compleet aangepast maar met enige flexibiliteit wel goed toegankelijk. Hier deed ik wel alle zorg zelf, maar na de extra rust van de eerste helft van de vakantie helemaal geen probleem.

SAM_7756

Assistentie bij het duwen

SAM_7835

Heerlijk uitrusten

 

SAM_8112Sommige attracties hadden de toegankelijkheid prima geregeld, zoals het Vulcania-pretpark en het treintje naar de top van de Puy de Dome. Een andere keer, bij de tuinen van Champs de Bataille moest ik een hele tijd zoeken naar iemand die de poort voor me wilden openen, want de opstap door het kleine deurtje in de poort was toch echt te hoog voor een rolstoel. Bovendien was een heel stuk van het park niet toegankelijk en het kasteel al helemaal niet, terwijl het toch echt net gerenoveerd is. Eerder zagen we bijvoorbeeld in Engeland (Castle Howard) dat het heel goed mogelijk is om in landhuizen voorzieningen voor rolstoelen te creëren.

SAM_7720

Goed aangepaste slaapkamer bij l’Accolade

SAM_7957

Eenvoudige toegankelijke slaapkamer bij les Gicons

Over het algemeen kan ik stellen dat toerisme in een rolstoel vooral erg afhangt van je eigen verwachtingen, wensen en voorbereiding. Als je tevreden bent met een basaal niveau van aanpassingen en je flexibel genoeg bent om ter plekke oplossingen te bedenken voor de problemen die je tegen komt hoeft vakantie nooit een probleem te zijn. En soms kunnen anderen je nog verrassen met de oplossingen die zij al bedacht hebben zodat jij van je vakantie kunt genieten. Als je behoefte hebt aan betere faciliteiten zul je soms wat harder moeten zoeken en je nog beter voorbereiden. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Alles kan, maar soms vraagt het meer van jezelf omdat anderen er niet aan denken.