De oude stad van Carcassonne achter de wijngaarden

Dinsdag 19 april 2011

Vandaag nemen we na het ontbijt tijdelijk afscheid van Gerda en Tijn, die een paar dagen naar Nederland gaan. We zijn zelf ook niet zo laat op, want we zijn hier niet alleen voor de rust, maar willen toch ook wel wat van de omgeving zien. We rijden eerst door Ouveillan, zodat John ook iets kan zien van wat ik gisteren bekeken heb.

De stadsmuren van Carcassonne

Vandaar volgen we globaal het Canal du Midi door de Minervois, maar helaas zien we maar weinig van het Canal vanaf de weg. Het landschap van de Minervois is wel weer erg de moeite waard! De route voert vandaag naar Carcassonne. De bordjes naar de oude stad sturen ons wel langs de lange weg helemaal rond de oude stad. De borden naar de parkeerplaatsen geven ook invalidenparkeren aan. Helaas blijkt er dan maar één gereserveerde plaats! En er is daar in de buurt niet even de ruimte om te stoppen en John uit te laden. Dus rijd ik maar verder naar achter en parkeer ergens aan de zijkant zodat toch genoeg ruimte is voor de rolstoel. Wel betekent het nog een extra heuvel af duwen. En heuvel krijgen we vandaag nog genoeg! Na vanaf het voorplein de stadsmuren bewonderd te hebben gaan we de oude stad in. De weg begint steil omhoog, en de combinatie met kinderkopjes en veel bezoekers maakt het niet makkelijker. Het is wel te doen, als je het niet elke dag doet. Twee dagen later lezen we in de krant dat er in één van de chique hotels in de brand is gevlogen. Ik kan me voorstellen hoeveel moeite de brandweer heeft moeten doen met die nauwe straatjes en de vele toeristen. Of het aantal toeristen nu samenhangt met het feit dat het bijna Pasen is, of dat het hier altijd zo druk is, is niet helemaal duidelijk.

Kasteel in Carcassonne

Wij lopen in elk geval een beetje rond, maar gaan niet in de lange rij staan om het kasteel in te kunnen. We eten tussendoor een lichte lunch en genieten van een mini Russisch mannenkoor dat spontaan in de kerk even staat te zingen om hun cd te promoten. We genieten ook van de fraaie uitzichten door de vele stadspoorten. Zoals gewoonlijk is de weg naar beneden weer zwaarder dan de weg omhoog.

Straatbeeld in Carcassonne; niet alles is steil

We vervolgen onze route met een lange omweg weer terug naar huis, dit keer langs de zuidkant van de snelweg naar Narbonne. We rijden eerst naar Limoux, al bestaat het Catharama dat ik wilde bezoeken niet meer. Dan rijden we verder op de bonnefooi door het heuvellandschap, soms de bordjes volgend, en soms Tommie, wat leuke resultaten oplevert. Prachtig landschap, mooie uitzichten, heuvelachtig met weer heel veel wijngaarden, en teveel plaatsen  waar je wijn kunt proeven om er één uit te kiezen. De Corbières is hier en daar wat ruiger dan de Minervois. Een enkele keer zie je in de verte al één van de toppen van de Pyreneeën. We zien ook al wat bordjes die naar Katharenkastelen wijzen, maar die moeten wachten tot een andere dag. Deze heeft al lang genoeg geduurd! Als we langs Narbonne komen stoppen we nog even bij leClerc en dan weer naar ons huisje.

Corbières met Pyreneeën in de verte