Zondag 17 april 2011

Zoals altijd moet ik weer heel erg wennen aan een ander bed, dus ben ik vroeg wakker. Maar ook in de morgen is er een hoekje van het terras waar al een beetje zon is, dus kan ik heerlijk in de zon zitten lezen tot John wakker wordt, ookal is het ook nog een beetje bewolkt en staat er een windje. Tussen het lezen door kijk ik regelmatig genietend naar het huisje waar de twee hele weken zullen zijn. La Saignée is eigenlijk een verbouwde schuur naast een boerderij. Beide huizen liggen tussen de wijngaarden met andere huizen en boerderijen op een gepaste afstand. De hoofdweg door Ouveillan naar Narbonne is vlakbij, maar de wind is nu uit het oosten en dan hoor je daar niets van. De Nederlandse eigenaren, Gerda en Tijn, wonen zelf in de boerderij, die ze nog steeds aan het verbouwen zijn, maar het vakantiehuis is al een groot aantal jaren af, en helemaal voorzien van alle benodigde aanpassingen. Vanaf de weg is er een hek met afstandsbediening om op de afgesloten parkeerplaats te komen. Er is aan de wegkant een voordeur naar een halletje, maar eigenlijk loop je meestal automatisch het grote terras op, vanwaar je door een openslaande deur in de eetkeuken kunt komen. De keuken vormt met de woonkamer één ruimte, maar door twee strategisch geplaatste muren tussen de woonkamer en de keuken is er toch een beetje een afscheiding. Ook vanuit de woonkamer zijn er openslaande deuren naar het terras. Er is een vide gecreëerd boven de hal en twee van de slaapkamers die aan de straatkant liggen. Hierdoor is het plafond boven het woongedeelte relatief hoog, wat een enorm gevoel van ruimte geeft. De vide is alleen opslagruimte voor de voorraad hulpmiddelen waar je desgewenst gebruik van kunt maken. Tijn haalt het dan van de vide af.

De keuken is helemaal langs de zijwand geplaatst op een dusdanige manier dat hij voor een deel onderrijdbaar is. Ook is de keuken voorzien van allerlei apparaten die je nodig kunt hebben: grote koelkast, magnetron, kookplaten, afwasmachine en voldoende kastruimte. Er is nog een klein bijkeukentje waar je wat voorraad kunt bewaren en waar ook de wasmachine staat en een klein oventje. Vanuit de keuken kun je aan de voorkant in een slaapkamer komen met een eigen badkamertje met douche en toilet. Hier heb ik mij geïnstalleerd, zodat ik ook een paar nachten relatief rustig kan slapen zonder dat John mij steeds wakker maakt. Dan kan ik eventueel ook nog iets in bed lezen als ik wil.

La Saignée

Uit het woongedeelte kom je aan de straatkant dus in een halletje, met nog een toilet en een kleine slaapkamer met stapelbed. Aan de terraskant is een grote kamer, helemaal ingericht voor mindervaliden, met twee hoog-laagbedden. Daarnaast een compleet aangepaste badkamer, met niet alleen een onderrijdbare in hoogte verstelbare wastafel, maar ook een toilet met verwarmde bril en billendouche; een in hoogte en opzij verschuifbare douchestoel, met goed uitgedacht afvoer (niet alleen een putje, maar twee lange roosters langs de zijkant zodat je niet met een rolstoel in een putje terecht kunt komen); en ook een bad met opklapbare douchebrancard. De muur tussen de slaapkamer en de badkamer is niet helemaal tot aan het plafond, zodat er ruimte is voor de rails van de plafondlift, waarmee ik John heen en weer kan transporteren tussen slaap- en badkamer, net als thuis. Ook vanuit deze miva-kamer zijn er openslaande deuren naar het terras, maar eigenlijk houden wij de hele tijd de luiken voor deze ramen dicht, zodat John het heerlijk donker en koel heeft, en ook lekker lang kan slapen. En voor die enkele keer dat hij me echt ’s nachts een keer nodig heeft is er een belletje, met connectie naar mijn slaapkamer. Helaas blijkt later dat hij zich wel eens vergist en op het belletje drukt als hij alleen maar het licht wil aanmaken……

Langs het terras is een wat hogere muur aan de kant van het huis van Gerda en Tijn, maar een lagere muur langs de lange kant. Hier kun je overheen genieten van het schitterende uitzicht. Het eerste stuk is nog een braakliggend terrein, waarover ook de toegang is naar het buurhuis, maar daar achter ligt de eigen wijngaard, gevolgd door nog veel meer wijngaarden. In de verte zie je de ruïne liggen van een oud abdijgebouw, waarover later meer. Het licht golvende landschap sluit af met twee heuvelrijen aan de horizon. Het terras ligt aan de noordkant van het huisje, maar hier in de Languedoc is dat niet zo’n bezwaar. Het zorgt er ook voor dat de zon niet de hele tijd naar binnen schijnt en dat er ook steeds ergens een beetje schaduw is, want als de zon goed doorbreekt is het zelfs in deze tijd van het jaar al snel erg warm. Aan het eind van het terras is gelukkig ook een kleine verrassing voor ons: een zwembad, dat vlak voor onze komst is opgeleverd. Prima om in af te koelen als het te warm wordt in de zon! Er is zelfs gedacht aan de mogelijkheid om iemand uit de rolstoel met een tillift in het zwembad te tillen! Daarvoor is een speciaal aansluitpunt gemaakt. Helaas is de wond op John’s voet nog niet dicht, dus is dat voor ons op dit moment geen optie.

Gruissan

Echt mediterraan gevoel!

En over John gesproken, na de lange reis hier naartoe is hij natuurlijk behoorlijk moe, maar toch haal ik hem aan het eind van de ochtend al uit bed. Hij krijgt nog snel een beetje ontbijt en dan rijden wij in de richting van de kust. We stoppen in Gruissan, een prachtig oud stadje gelegen rondom een toren op een heuvel, aan een lagune. Er is een mooie oude haven, maar ook een moderne marina. We lopen wat rond en vinden al snel een leuk visrestaurantje met een mooi terras voor de lunch. Een extra lekkere lunch om onze trouwdag te vieren!

Fruits de Mer

Vanuit Gruissan rijden we nog een stukje verder, want we moeten toch ook nog even de Middellandse Zee zien. We zijn er nu zo dichtbij! We komen door Narbonnen Plage en St Pierre sur Mèr, typische badplaatsen. Er is een grote brede boulevard langs een lang goudgeel zandstrand. Op diverse plaatsen zijn er plekken waar het strand toegankelijk is gemaakt voor rolstoelen, maar ook vanaf de boulevard kun je heerlijk van strand en zee genieten. Veel van de huizen rondom kleuren er prachtig bij, met hun okergele pleister! Maar natuurlijk ook heel veel vakantiewoningen en appartementencomplexen.

Het strand bij Narbonne-Plage

Vanaf St Pierre rijden we binnendoor tussen de wijngaarden heen terug naar La Saignée. Als we terugkomen wil ik natuurlijk meteen het zwembad uitproberen. Het water is weliswaar pas 23 graden, maar het is wel te doen. Het zwembad is maar klein, het is maar 10 m lang en niet dieper dan 1.20 m, dus erg ver kan je niet zwemmen. Toch is het heerlijk om af te koelen. In de tussentijd zit John lekker naar voetbal op tv te kijken. Daarvoor is het wel weer fijn om Nederlandse tv te hebben. Na het zwemmen blijf ik op het terras zitten lezen tot de zon verdwijnt. Daarna maak ik nog wat brood klaar. Vanavond toch maar niet te laat naar bed!

Vlak achter de kust dit ruige landschap