Vrijdag 6 mei 2011

We blijven hier een dag korter, omdat we de tijd nodig hebben om naar huis te rijden. ’s Ochtends weer het gebruikelijke rennen en vliegen om alles ingepakt te krijgen en John reisklaar te maken. Met hulp van de eigenares rijd ik de auto door de nauwe doorgang achteruit het binnenplaatsje op zodat ik niet zover hoef te lopen met alle bagage. Gelukkig is het vandaag weer mooi weer. Al met al vertrekken we niet al te laat, maar wel met een zwaar gemoed. We waren graag langer gebleven.

Voor de laatste keer rijden we richting Annecy en dan de snelweg op. Eerst richting Genève, dan naar het westen. Alhoewel het landschap rond Genève al licht glooiend is, is het pas een stuk westelijker, richting Bourg-en-Bresse, dat je echt merkt dat je de bergen gaat verlaten. De uitlopers van de Jura zien er ook veelbelovend uit. Misschien weer voor een volgende keer. Onderweg vinden we zoals gewoonlijk weer ergens een mooie rustige Aire met een mooie picknicktafel, zodat ik lunch kan klaarmaken. John blijft lekker in de koelte van de auto zitten. Bij Beaune ga ik even van de snelweg af om door de stad te rijden, met het beoogde resultaat: John wil het wel eens wat uitgebreider bekijken. Daar hebben we vandaag natuurlijk geen tijd voor, we rijden weer verder, naar het noorden.

We hebben vanavond een kamer gereserveerd bij het B&B-hotel van Troyes. Zoals gewoonlijk buiten de stad, vlak bij de snelweg. Alleen is er in dit geval niet een restaurant op loopafstand, maar zouden we hiervoor de auto moeten nemen. Als we dan toch de auto weer in moeten, rijd ik liever naar het centrum van Troyes. Om niet te hoeven zoeken (en het centrum is ook deels opgebroken) parkeer ik langs de rand van het centrum, vlak bij de kathedraal, in een parkeergarage. Goed ruime invalidenparkeerplaats, vlak bij de uitgang.

Eerst maar eens het centrum verkennen van deze oude stad. Bij een oude stad denk je meteen weer aan kinderkopjes. Het mooie hier is dat de straten inderdaad kinderkopjes hebben, maar de stoep is mooi glad. Alleen zijn er niet bij alle hoeken opritjes, dus soms moet ik hard werken om de rolstoel de stoep op- en af te krijgen. De kathedraal is prachtig, met een groot plein ervoor waar alle schooljeugd aan het spelen is. De schooltassen liggen op een grote hoop achter de deur van de kathedraal. De rest van het centrum is ook heel sfeervol, met veel oude huizen. Alleen jammer van de bouwput naast het centrale plein, waar een speciaal Chrétien de Troyes-centrum wordt gebouwd.

Omdat we moe zijn na de lange tocht nemen we een tafel op het eerste het beste terras waar we een bereikbare tafel zien. Misschien niet het beste eten van de vakantie, maar wel een mooie omgeving. En heerlijk om ook deze laatste avond nog buiten te kunnen eten.