Donderdag 5 mei 2011

Chateau de Montrottier

Vandaag is alweer onze laatste dag in deze omgeving. We doen dus rustig aan, maar willen ook nog wel het een en ander zien. We hebben vlak bij Thones bordjes gezien naar prehistorische grotten, dus die gaan we eerst zoeken. Dat blijkt niet zo gemakkelijk, dus geven we het op. Ik betwijfel toch of je er wel met een rolstoel in kan. Dus rijden we verder. Ik heb ook gezien dat ons riviertje, de Fier, aan de andere kant van Annecy mooie gorges (ravijnen) gevormd heeft.

Het eind van de Gorges du Fier met Chateau de Montrottier

Op weg er naartoe komen we langs een mooi kasteel, het Chateau de Montrottier. Het is open voor bezichtiging, maar niet toegankelijk voor rolstoelen, helaas. Dus loop ik er alleen even rondom heen om wat foto’s te maken. Om de Gorges du Fier te bezoeken moet je ook op een redelijke afstand parkeren en verder lopen. Het pad er naartoe is prachtig en geasfalteerd. Dan kom je bij een hek waar je toegang moet betalen om over een loopbrug door het ravijn heen te lopen. Er zitten hier en daar trappetjes in, dus niet geschikt voor een rolstoel, en om eerlijk te zijn, met mijn hoogtevrees ga ik ook niet betalen om een eind te lopen en doodsangsten uit te staan hoog boven een ravijn boven een snelstromende rivier. Ik probeer vanaf de ingang nog een foto te maken en loop dan terug naar de auto, waar John bij de muziek in slaap is gevallen.

De loopbrug in de Gorges du Fier

Als we terugkomen in les Clefs is de eigenaresse teruggekomen. Een leuk gesprek met haar gevoerd. Het blijkt mogelijk te zijn om vooraf aan te geven als je behoefte hebt aan hulpmiddelen als een hoog-laagbed of een tillift. Zij regelt dat dan van tevoren. In overleg zijn er ook andere dingen met haar te regelen. Zo heeft ze voor haar zoon een aangepaste soort mountainbikebakfiets. Dat is een rolstoel op mountainbikebanden met een fietszadel en -stuur erachter. Haar gehandicapte zoon kan hierin met zijn oudere broer achterop gewoon de berg afrijden. Ze hebben een soortgelijke variatie op ski’s zodat hij in de winter met lift naar boven kan en dan naar beneden kan glijden. De broer stuurt en houdt het gevaarte overeind. Dat doet hij ook met gasten.