Dinsdag 3 mei 2011

Centrum van Thones

John mag vandaag alweer uitslapen, terwijl ik naar Chambéry rijd om een vriendin van de trein te halen. Dit keer een studievriendin van mij die vlakbij in Italië woont en een nachtje bij ons komt logeren. Op de heenweg neem ik vanwege de snelheid de tolweg, op de terugweg gaan we over de gewone weg, die langs het lac du Bourget voert. Door wegwerkzaamheden bij Aix-les-Bains kunnen we er goed van genieten, al is het bewolkt en grijs. Bij Annecy gaan we even naar leClerc, waar voor de verandering de benzine duurder blijkt dan in Thones. Met de boodschappen rijden we door naar ons huisje, terwijl het onderweg begint te regenen. Helaas.

l’Ancienne Scierie

John ontbijt terwijl wij lunchen. Daarna willen we toch iets gaan bekijken. Het ecomusée in de buurt blijkt dicht te zijn, maar de kaasmakerij is open. Gelukkig is het inmiddels opgehouden met regenen zodat ik John droog in de rolstoel kan krijgen. De kaasmakerijk is een cooperatie van de melkboeren rondom Thones. In de ruimte naast de winkel hangen posters met uitleg over de flora, de fauna en de produkten van de regio. Ook vertellen ze hoe ze de verschillende kazen maken. Op andere momenten van de dag kun je zelfs een rondleiding krijgen door de kaasmakerij. Natuurlijk kunnen we het ook niet laten om in de winkel een stuk van elke kaassoort te kopen om ze te kunnen uitproberen. Ik hoop dat de Reblochon in de auto onderweg naar huis niet teveel gaat stinken!

Dan is de dag alweer bijna om dus gaan wij weer naar het huisje om te eten. ’s Avonds is er dan nog voldoende tijd om ruim bij te kletsen met mijn vriendin.