Donderdag 14 april 2011

Karolingische kerk in Germigny

We hebben uitstekend geslapen in dit hotel, totdat vanmorgen vroeg de buren met de deuren gingen gooien. We hebben voor vandaag een tussendagje gepland. We willen wat in de buurt rondkijken. Dat gaat natuurlijk het beste met een mooie autorondrit. Ik heb een mooie beschrijving van een route in een reisgids gevonden. Het is wel even zoeken naar het begin van de route langs de Loire. Het is net niet zo goed aangegeven in de beschrijving dat ik het in Tommy kan programmeren! Uiteindelijk pikken we de route op bij St. Denis de l’Hôtel. Vandaar voert de route door Châteauneuf-sur-Loire waar ik niet zo snel een geschikte plek zie om te stoppen. Dat lukt wel in Germigny-des-Prés. John blijft liever in de auto zitten, dus ik bekijk de prachtige Karolingische kerk uit de 9e eeuw alleen. De kerk is overigens wel rolstoeltoegankelijk. Datzelfde geldt voor de volgende kerk die ik ga bekijken: die van de abdij in St Benoit-sur-Loire, het startpunt van de orde der Benedictijnen.

Kasteel in Sully

We steken de Loire voor het eerst over voor de volgende stop, bij het kasteel in Sully. Het is een fraai kasteel, echt wat je je erbij voorstelt, helemaal omringd door een slotgracht. Ik loop er helemaal omheen om het van alle kanten te fotograferen. Het is te bezoeken, ook voor rolstoelers. Goed voor een volgende keer als we meer tijd hebben.  We volgen de rivier een stuk aan de zuidzijde en steken weer over bij Gien. Hier parkeer ik bovenop de heuvel bij de kerk. Helaas staat het kasteel ernaast voor een deel in de steigers. Wij drinken koffie in een caféetje en eten dan nog in het park bij het kasteel onze laatste hollandse boterhammen op terwijl we van het uitzicht genieten.

Gien

Iets verderop langs de Loire komen we in Briare wel bij een zeer indrukwekkende brug. Iets verderop is een goede (invaliden)parkeerplaats. Een goed begaanbaar pad langs een kanaal brengt je bij deze brug, waarin het kanaal over een lager gelegen kanaal en over de Loire loopt. Natuurlijk is het daar ook een drukte van belang. Het is ook mogelijk om met een rondvaartboot een tochtje over het kanaal over de brug te maken. Ook deze tochten zijn toegankelijk voor rolstoelen. Niet dat wij het zelf hebben uitgeprobeerd! Daarvoor hebben we vandaag niet genoeg tijd.

Brug bij Briare

 

Wij rijden weer verder en steken bij Châtillon-sur-Loire nog een keer de rivier over. De tocht voert hier door heel aangenaam landschap. Genieten van de koolzaadvelden die geel schitteren in het zonlicht. Het landschap wordt langzamerhand heuvelachtiger en je ziet ook steeds meer wijngaarden. Wij stoppen even in het bekende wijndorp Sancerre. Het ligt er schitterend, en het is zeker de moeite waard om hier nog eens wat langer te stoppen, ookal ligt het op een heuvel en betekent de stad bekijken veel duwen! Eigenlijk had ik tot slot nog Bourges willen bekijken, en daar het liefst ook ergens gevonden om te gaan eten. Het blijkt alleen niet zo makkelijk om een geschikte parkeerplaats te vinden. Van wat we zien van de binnenstad is al wel duidelijk dat het de moeite waard is om hier wel een hele dag voor te reserveren. Nu is John eigenlijk al te moe van alle indrukken van de hele dag.

Koolzaadvelden

Wijngaarden bij Sancerre

We rijden binnendoor terug naar Orléans. De weg voert voor een groot deel door het bos, dus dat is weer heel anders. Ook weer heel mooi. John ziet er niet veel van, hij valt in slaap. Op zich is er vlak bij ons hotel nog een ander restaurant waar we zouden kunnen gaan eten, maar John gaat liever terug naar het restaurant van gisterenavond. Na het eten lekker naar bed.