Zaterdag 23 april 2011

Deze morgen waait het behoorlijk en komt het zo nu en dan met bakken uit de lucht naar beneden. Niet alleen de Monts de l’Espinouse, maar ook de lagere heuvels ervoor verdwijnen in de wolken. Het uitzicht is vandaag een stuk minder ver. Het voor vandaag geplande tripje stellen we toch maar even uit.

Meditatietuin voor Abbaye de Fontfroide

Na het iets verlate ontbijt begin het tegen lunchtijd toch weer wat op te klaren. Tegen half twee wagen we het er op  en gaan we de auto in. We hoeven niet ver te rijden, want we willen de Abdij van Fontfroide bezoeken, die aan de andere kant van Narbonne ligt. Er zijn geen speciale parkeerplaatsen en je moet een steile heuvel op om van de parkeerplaats af te komen. Gelukkig biedt een langswandelende meneer meteen een helpende hand. Verder is het redelijk te doen om bij de abdij te komen.

Binnenplaats van de Abbaye de Fontfroide

Je kunt de abdij alleen met een rondleiding bezichtigen en we moeten even een half uurtje wachten tot de volgende rondleiding begint. De poort moeten even helemaal open om ons binnen te laten en dan moet je eerst een stuk door het grind. Maar voor de rest hebben ze de toegankelijkheid goed geregeld. Bij alle trappetjes het gebouw in en uit zijn opritjes. Die zijn soms wel steil, maar dan zijn er steeds diverse behulpzame heren die bijstand verlenen met de rolstoel. Alleen de slaapzaal aan het eind is onbereikbaar voor de rolstoel, maar die krijgt dan ook een speciaal tarief voor de entree.

Kloostergang en kloosterkerk

De abdij is een mooie mengeling van romaanse en gotische bouwstijl met een Art Déco renovatie zweem. Historisch is er een grote link tussen de abdij en de Katharenkastelen van gisteren: de kruistocht tegen de katharen begon feitelijk hier. De abdij ligt prachtig in een afgesloten vallei, heuvels en wijngaarden er rondom heen, in de winkel verkopen ze ook hun eigen wijn.  Alhoewel in onze eigen tuin de rozen al bloeien, is dat in de Roseraie van de Abdij nog niet het geval.

Ik laat John bij de ingang staan en haal de auto nu eerst naar de top van de heuvel, voordat ik hem in de auto help. Dan gaan wij naar LeClerc voor weer wat boodschappen en benzine. Narbonne zelf moet nog maar even wachten. Door het weer hebben we daar vandaag geen tijd meer voor. In de loop van de avond gaat het ook weer regenen, maar wij hebben vandaag toch weer wat gezien.