Donderdag 7 oktober 2010

Nu ik weet hoe het moet ga ik eindelijk ‘s morgens eerst zwemmen. Daarna even bij David en Susan langs zodat ik toch even mijn mail kan checken, want zoals gezegd krijg ik helaas de wifi niet aan de praat. Mede dankzij hun bijzondere gastvrijheid en hulp is dit toch wel een erg fijne vakantieplek (http://www.dalegarth.co.uk/ghyll.asp). Het belooft een mooie dag te worden, zonnig en relatief warm.

   

We rijden eerst naar Arncliffe in Littondale, een zijdal van het Wharfedale, wat ik ook weer ken vanuit het stamboomonderzoek. Van daaruit heb ik een route uitgezet, maar omdat ik na de kerk eerst nog even de village green wil zien (bekend van tv bij Emmerdale Farm) kom ik per ongeluk op een andere weg over de heuvels uit, die richting Malham voert. Hierdoor krijgen we wel een mooi uitzicht op Malham Tarn, een prachtig meertje, wat een toeristische trekpleister is voor wandelaars. Vandaaruit door naar het plaatsje Malham, kennelijk ook een toeristische trekpleister want het is er voller dan enig andere plaats die we deze vakantie gezien hebben. Doordat we nu eerst naar Malham zijn gereden komt de rest van mijn geplande route een beetje in de war en moeten we kiezen. We kiezen voor Ribblesdale en rijden dus langs Malham Cove weer over de heuvels naar het volgende dal. Malham Cove is een hoge rotswand die erg geliefd is bij klimmers en abseilers. Niets voor ons dus, en ik geloof nooit dat het pad ernaartoe erg rolstoelvriendelijk is, niet dat we het geprobeerd hebben. Je hebt er mooi uitzicht op vanaf de weg, maar dat is weer een weg die breed genoeg is voor één auto, dus je kunt nergens even stoppen om een foto te maken.

   

Even verderop richting Settle krijgen we opeens zicht op een van de bekende heuveltoppen uit deze regio: Pen Y Ghent. Vanaf deze kant ziet het er net uit als een aambeeld in het landschap.  Overal in het landschap zijn veel meer rotsen te zien, een beschermd landschap, waar kennelijk bijzondere planten groeien, want Geoff Hamilton heeft moeite gedaan om het beschermd te krijgen. De weg voert uiteindelijk net niet tot Settle, maar dat heb ik pas later in de gaten. We rijden nog wel even door tot Horton-in-Ribblesdale, ook weer een plaats waar veel Heseltines gewoond hebben, en zelfs nog wonen, geloof ik.

Vandaaruit gaan we weer de heuvels in en rijden onder Pen Y Ghent door weer richting Arncliffe. Onderweg komen we eerst langs een heel afgelegen cottage met de welluidende naam Upper Heseldon Cottage. Waar zou die naam toch vandaan komen? Dan langs nog een paar plaatsjes die ik ken uit het stamboomonderzoek, zoals Foxup, Halton Gill en Litton. Van Arncliffe rijden we weer naar de cottage.