Woensdag 6 oktober 2010

Vandaag proberen we eindelijk de douche uit, want het is ‘s ochtends toch weer erg mistig. Hierdoor blijft er natuurlijk wel een kortere dag over, maar toch gaan we weer een stukje rijden. Ditmaal beginnen we vlakbij, in het dorpje Hubberholme aan het beging van het Langstrothdale. Er is hier een prachtige brug over de rivier en ernaast ligt het kerkje dat nog door de Noormannen is gebouwd.  Natuurlijk moet ik dit kerkje even bekijken, want er zijn heel wat Heseltines in Hubberholme gedoopt, getrouwd en begraven, maar de connectie met onze tak hebben we nog niet gevonden. Ook de pub aan de andere kant van de brug is gerund door Heseltines.

   

Daarna rijden we verder over de smalle weg door dit dal. Het is redelijk weer, maar tegen het eind worden we overvallen door een plostelinge hevige bui. Zo hevig, dat ik toch maar even aan de kant van de weg ga staan. Ik moet er niet aan denken in die regen een tegenligger tegen te komen en niet uit de weg te kunnen. Aan het eind van het dal gaan we weer ‘over de top’ over de Cam High Road, wat de hoogste weg over de Dales blijkt te zijn. Als we weer naar beneden gaan komen we uit in Hawes, bij de Wensleydale Creamery in de richting van Gayle. Ditmaal stoppen we niet maar rijden door naar het westen en daarna naar het noorden, langs een spoorlijntje waar volgens mij de Settle-Carlisle stoomtrein rijdt. Deze weg voert ons heel even Yorkshire uit en Cumbria in. We volgend de weg tot Kirkby Stephen en Nateby. We stoppen nog een paar keer voor het mooie uitzicht vooral op mooie hoge heuvels met monumenten er op die we onlangs op tv zagen (zoals gebruikelijk stap ik uit voor een foto, maar John geniet vanuit de warmte van de auto). Het is er erg winderig en er valt nog een bui. Ook stoppen we nog bij Pendragon Castle. De naam suggereert een verband met de Arthur-legende, maar het is wel erg noordelijk daarvoor.

   

In Nateby gaan we weer naar het oosten. Over de top van de heuvels voert ons langs een fraaie regenboog naar het Swaledale, noordelijk van en parallel aan Wensleydale. Ook weer een belangrijk dal voor de Heseltines. In dit dal waren er vooral veel loodmijnen, die waren hier nog belangrijker dan de landbouw, totdat ze rond 1880 allemaal gesloten werden. Het landschap is zeer sterk wisselend. We constateren dat we allebei moe zijn van alle indrukken. We besluiten daarom om Swaledale niet helemaal uit te rijden. Als er een afslag komt naar Redmire over de top naar Wensleydale nemen we die weg. Die voert langs Castle Bolton naar huis. Van bovenaf de heuvel heb je (zeker in de zon zoals nu) een schitterend uitzicht over het kasteel, en zowel Wensleydale als Bishopdale. Helaas is de weg zo smal dat ik niet het risico durf te nemen om even te stoppen voor een foto.