Dinsdag 5 oktober 2010

De weersverwachting is niet heel erg slecht vandaag, maar er kunnen buien komen. Toch beginnen we weer aan een rondrit door de Dales vandaag. Eerst  langs de Wharfe naar het zuiden tot Grassington, dan naar het Oosten Nidderdale in. De heuvels hier zijn veel kaler en ruiger, en in het grijze weer ziet het er ook nog mistroostiger uit. Deze weg naar Ripon hebben we ook in het verleden al vaker over gereden. Het blijft mooi. Het was mijn bedoeling om voorbij Pateley Bridge af te slaan naar Kirkby Malzeard, maar die weg is opgebroken, dus moeten we doorrijden tot Ripley en vandaar naar Ripon. Toch wil ik graag Kirkby Malzeard zien, omdat ik die naam ook wel ben tegengekomen in het familieonderzoek.

Van Kirkby Malzeard, een leuk oud klein dorpje, rijden we door naar Masham. Masham is een iets groter plaatsje, wat vooral in de 18e en 19e eeuw erg druk was, getuige de vele Georgian huizen ronden het grote centrale marktplein. Waar Kirkby Malzeard nog net Nidderdale heet, ligt Masham in Lower Wensleydale, terwijl er geen duidelijke overgang is tussen de twee dalen. Masham is nog veel ouder, uit de Saxon tijd, maar er zijn ook Romeinse resten gevonden. Het marktplein is zo groot omdat in de tijd van de abdijen hier de schapenmarkt was voor de Dales. Omdat het nogal waait en eruit ziet of het zou kunnen gaan regenen kiest John er voor om in de auto te blijven zitten terwijl ik rondkijk en een winkeltje zoek (supermarkten en zo zijn er niet in de Dales). Het kerkje is weer prachtig, zoals zo vele kerkjes hier. Op de weg terug zie ik een afhaalluik bij de plaatselijke tearoom en haal thee en scones voor ons om in de auto te nuttigen.

Na Masham rijden we door naar Middleham. Natuurlijk verwacht ik niet dat ik John mee naar binnen kan nemen in deze kasteelruïne, die dateert vanaf ongeveer 1200, maar beroemd is als het kasteel van koning Richard III. Ik meen me echter te herinneren van vorige bezoeken dat je nogal veel van het kasteel gewoon vanaf de openbare weg kunt zien. In elk geval genoeg om vroegere bezoeken in onze herinnering op te halen. Dat blijkt ook zo te zijn. Ik loop rondom het kasteel om wat foto’s te maken. Daarna rijd ik nog met de auto het landweggetje naar de eerste stoeterij op, zodat John het ook nog kan zien.

Van Middleham gaan we Coverdale in. Het is moeilijk uit te leggen waar het sfeerverschil tussen de verschillende dalen nu inzit, maar het is er wel duidelijk. We rijden Coverdale helemaal uit, en stoppen waar mogelijk zo nu en dan om foto’s te maken. Aan het eind gaan we weer ‘over de top’ waarmee we uitkomen in Kettlewell in Wharfedale, niet ver van ons huisje. Daar horen we later dat we geluk hebben gehad met het weer, want in Buckden heeft het gehoosd, wij hebben net een paar spatjes regen gehad. Omdat we relatief vroeg terugzijn probeer ik weer het zwembad, weer geen geluk. En David en Susan zijn er niet, dus ik kan ze niet vragen hoe het zit.