Maandag 4 oktober 2010

De dag begint met dikke mist. Door het keukenraam kun je niet verder kijken dan het stenen muurtje rondom de tuin. Aan de voorkant kan je net de volgende huizen zien, meer niet. Ik loop optimistisch om 8 uur richting Dalegarth om te gaan zwemmen, gaat het zwembad pas om negen uur open! En dan wil ik eigenlijk John al uit bed gaan halen. Bovendien ligt er een groot zeil over het zwembad dat je met zijn tweeën eraf moet halen. Dat wordt dus lastig. Dus loop ik maar weer terug.

  

Vandaag is de bedoeling om de tillift te gebruiken die David gisteren gebracht heeft. Het blijkt echter dat de sling een beetje aan de kleine kant is. Om de bovenkant te kunnen aanhaken zou ik de beugel diep in John’s borst moeten drukken, toch ook niet helemaal de bedoeling. Dus gaan we maar weer terug naar de gewone handmatige transfer. Wel heb ik, na wat heen en weer gemanoeuvreer, de douchestoel nu over de toilet staan, zodat John wat steviger kan zitten. In de tussentijd komt plotseling de zon door de mist en is het het meest prachtige weer dat je je kunt voorstellen. Kan ik eindelijk genieten van het schitterende uitzicht de heuvels in vanuit het keukenraam! Met de weersverwachting voor de komende week in ons achterhoofd spenderen we niet te veel tijd in de badkamer, want we willen op pad.

Na een snel ontbijt hijs ik John de auto in. We rijden eerst over de heuvel naar Bishopdale. Dit keer wel genoeg tijd om zo nu en dan te stoppen om plaatjes te schieten van het schitterende uitzicht. Raak je meteen wat van de auto’s achter je kwijt! Ik ben wel gewend aan het links rijden, maar op deze smalle weggetjes door de heuvels met muurtjes aan beide kanten rijd ik toch liever niet te hard! Ook in Bishopdale zelf stoppen we nog een paar keer. Ik vind zelfs een mooi uitzicht over de velden naar de Riddings, zodat John het ook kan zien.

   

Langs de Aysgarth Falls, waar we niet parkeren, door naar Carperby en dan linksaf naar Askrigg, bekend van James Herriot. Nu we weten dat betbetovergrootvader Leonard de pomp en het kruis voor de kerk heeft gemaakt moeten we dat natuurlijk op de foto hebben! Van Askrigg via Bainbridge naar Hawes, waar we eerst het Dales Countrysidemuseum bezoeken. Het museum is in het voormalige station en laat zien hoe het leven in de Dales vroeger was. Sommige van de persoonlijke dingen zijn echter weggehaald, want die zijn op onze tentoonstelling in Leyburn. In de Reading Room zeggen we nog even gedag tegen de leden van de Upper Dales Family History Group die daar vandaag dienst hebben. Het is té mooi weer om zelf onderzoek te doen. We rijden door naar de Wensleydale Creamery, waar we kaas kopen en thee drinken met prachtig uitzicht over Wensleydale.

   

Vanaf Hawes gaan we de heuvels in. Eerst door Burtersett, en dan steil omhoog. En dan plotseling heb je prachtig uitzicht het Raydale in, met het prachtige blauw van Semerwater. We rijden aan beide zijden om het meer. Er hebben hier immers ook Heseltines gewoond. En met het prachtige meer kun je je voorstellen dat ze in de winter schaatsten. We rijden eerst naar Marsett, maar daar loopt de weg dood, dan terug naar Countersett. Daar kun je nog door naar Stalling Busk, maar ook die weg loopt dood, dus wij slaan af terug naar Bainbridge, terug naar Wensleydale. Over en langs snel stromende beekjes, die hier en daar een stuk naar beneden vallen. Vanaf de heuvel is er ook weer een prachtig uitzicht richting Askrigg. Bij Bainbridge  komen we weer op de hoofdweg en rijden langs Aysgarth en Thoralby weer terug naar Buckden.

   

In het huisje maak ik het eten klaar en daarna is het alweer tijd om te gaan slapen. En natuurlijk komt er ‘s nachts weer meer regen naar beneden!