Zondag 10 oktober 2010

Ondanks het beroerde smalle bed, de langs racende auto’s en de warmte hebben we toch vrij lang geslapen. Het is vanmorgen weer hetzelfde weer: grijs, bewolkt en mistig rond de heuvels. Met veel improvisatie en krachtsinspanning van mijn kant krijg ik John net op tijd klaar dat we nog in de Cross Keys kunnen ontbijten. Het ontbijt is niet slecht, maar ook niet goedkoop.

   

Na het ontbijt beginnen we weer aan een tochtje. We hebben immers nog niets van de laatste tot nu toe onbekende familieleden gehoord. We rijden eerst richting Great Ayton, de geboorteplaats van de bekende zeekapitein James Cook. Daarna gaan we eerst richting Guisborough, omdat dit een grotere plaats is en meer kans biedt op een betaalbare benzinetank. En passant werp ik een blik op de Priory in het centrum. Best aardig maar ik heb geen zin om hiervoor entree te betalen en John uit de auto te tillen. We rijden naar het zuidoosten richting Helmsley, door het Bilsdale het North York Moors park in. En tot onze verrassing breekt dan de zon door. Vlak voor Helmsley stoppen we even om van het uitzicht te kunnen genieten.

   

In Helmsley is het erg druk en vol met toeristen, dus zoeken we maar geen parkeerplaats en tearoom, en rijden door naar Pickering. Het kasteel daar is buiten de zomer gesloten, maar de buitenkant levert genoeg herinneringen op aan de vorige keer dat we hier waren. Vanuit Pickering bedenk ik een mooie route dwars door de Moors, maar Tommy begrijpt kennelijk niet helemaal wat ik bedoel en leid ons over de hoofdweg richting Whitby en dan terug richting Guisborough. Uiteindelijk maar goed ook want na vieren komt al snel de bewolking uit zee opzetten en dat is hier hoog op de Moors meer mist, dus dan zijn smalle landweggetjes niet de prettigste plek om te zijn.

   

We eten opnieuw in de Cross Keys, en tijdens het eten komt een verlate SMS van de familie binnen, die gisteren al verstuurd is: toch nog een afspraak, voor morgen, nu met onbekende familieleden van John’s moederskant.